
dr hab. inż.
Jamróz Ewelina
Kolegium Nauk o Zarządzaniu i Jakości
Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem
Katedra Opakowalnictwa i Procesów Logistycznych
Instytut Nauk o Jakości i Zarządzania Produktem
Katedra Opakowalnictwa i Procesów Logistycznych
Profesor; Pracownik badawczo-dydaktyczny
Współpracownicy - liczba wspólnych publikacji
artykuł w czasopiśmie Kulawik P., Endalew Tadesse E., Szymkowiak A., Tkaczewska J., Zając M., Guzik P., Janik M., Tadele W., Szram R., Grzebieniarz W., Nowak-Nazarkiewicz N., Milosavljević V. & Jamróz E. (2025). Effect of multilayer nano-/mini-furcellaran/chitosan emulsions with oregano essential oil on quality. oxidation and consumer perception of pork loins stored at 4 °C and -20 °C. International Journal of Biological Macromolecules, Vol. 303, 1-11, art. nr 140491. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2025.140491 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Kulawik P., Tadesse E. E., Guzik P., Tkaczewska J., Zając M., Janik M., Tadele W., Grzebieniarz W., Nowak N., Szymkowiak A. & Jamróz E. (2025). Effects of triple-layer chitosan/furcellaran mini-/nanoemulsions with oregano essential oil and LL37 bioactive peptide on shelf-life of cold/frozen stored pork loin. Food Hydrocolloids, vol. 159, art. nr art. no. 110713. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2024.110713 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Dziadek K., Drozdowska M., Kruk T., Piasna‑Słupecka E., Nowak‑Nazarkiewicz N., Grzebieniarz W. & Jamróz E. (2025). Enhancing glutathione delivery and efficacy: a novel microcapsule approach. Journal of Materials Science, vol. 60, iss. 15, 6657–6670. https://doi.org/10.1007/s10853-025-10845-2 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Nowak N., Tkaczewska J., Cholewa-Wójcik A., Grzebieniarz W., Piasna-Słupecka E., Drozdowska M. & Jamróz E. (2025). Multi-layer Active Biopolymer System as a Perspective for Improving the Quality and Scope of Applying Semi-rigid Biodegradable Packaging. Food and Bioprocess Technology, Vol. 18, iss. 3, 2682-2696. https://doi.org/10.1007/s11947-024-03617-4 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jasińska J. M., Michalska K., Tkaczewska J., Tkacz K., Zakrzewski A., Galanty A., Kamińska A., Chmiel M. J. & Jamróz E. (2025). Storage Properties of Double-Layer Films Enriched with Phytolacca americana L. Extract as Active Packaging for African Catfish. with a New Approach to Antioxidant Film Assay and Additional Analysis of P. americana Extract Toxicity on Human Cell Lines . Molecules, vol. 30, iss. 7, 1-20, art. nr 1447. https://doi.org/10.3390/molecules30071447 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Stępień A., Juszczak L., Kowalski G., Synkiewicz-Musialska B., Zachariasz P. & Jamróz E. (2025). Technological properties of the furcellaran-whey protein isolate emulgels with various evening primrose oil concentration. International Journal of Biological Macromolecules, Vol. 293, 1-13, art. nr 139140. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.139140 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Pycia K., Grzebieniarz W., Nowak N., Juszczak L., Kawecka A., Szuwarzyński M., Mazur T., Bzducha-Wróbel A., Konieczna-Molenda A. & Jamróz E. (2024). Application Possibilities of Triple-layer Furcellaran Film with Hazelnut Oil Microemulsion for Packing Cod Liver Oil. Food Hydrocolloids, vol. 147, Part B, 1-11, art. nr 109428. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2023.109428 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Tkaczewska J., Kulawik P., Nowak N., Grzebieniarz W., Krzyściak P., Tadele W., Tadesse E. E., Szram R., Guzik P. & Jamróz E. (2024). Comparing the Effects of Duo-Functional Triple-Layer Films Enriched with Different Sources of Curcumin on the Shelf-Life of Fish. Foods, vol. 13, iss. 21, 1-15, art. nr 3499. https://doi.org/10.3390/foods13213499 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Drozdowska M., Piasna-Słupecka E., Such A., Krzyściak P., Kruk T., Duraczyńska D., Dziadek K., Morawska-Tota M. & Jamróz E. (2024). Design and In Vitro Activity of Furcellaran/Chitosan Multilayer Microcapsules for the Delivery of Glutathione and Empty Model Multilayer Microcapsules Based on Polysaccharides. Materials, vol. 17, iss. 9, 1-17, art. nr 2047. https://doi.org/10.3390/ma17092047 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Grzebieniarz W., Tkaczewska J., Juszczak L., Nowak N., Krzyściak P., Guzik P., Kasprzak M., Zimowska M. & Jamróz E. (2024). Design of Active Double-layer Gel Coatings Based on Furcellaran-gelatin and Aqueous Butterfly Pea (Clitoria ternatea) Flower Extract for Prolonging the Shelf-life of Salmon (Salmo salar). Progress in Organic Coatings, vol. 186, 1-11, art. nr 107945. https://doi.org/10.1016/j.porgcoat.2023.107945 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Kasprzak M., Jamróz E., Nowak N., Grzebieniarz W. & Tkaczewska J. (2024). Design of Triple-layer Films with Blackseed Protein as Dispersion or Emulsion. Food Chemistry, vol. 435, 1-10, art. nr 137533. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137533 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Nowak N., Grzebieniarz W., Cholewa-Wójcik A., Juszczak L., Konieczna-Molenda A., Dryzek E., Sarnek M., Szuwarzyński M., Mazur T. & Jamróz E. (2024). Effects of Selected Plant Extracts on the Quality and Functional Properties of Gelatin and Furcellaran-Based Double-Layer Films. Food and Bioprocess Technology, vol. 17, iss. 5, 1201-1214. https://doi.org/10.1007/s11947-023-03190-2 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Nowak N., Grzebieniarz W., Juszczak L., Cholewa-Wójcik A., Synkiewicz-Musialska B., Huber V., Touraud D., Kunz W. & Jamróz E. (2024). Influence of Curcuma Longa Extract in Citral Addition on Functional Properties of Thin Films with Triple-layer Structure Based on Furcellaran and Gelatin. International Journal of Biological Macromolecules, Vol. 266, Part 2, 1-10, art. nr 131344. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.131344 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Stępień A., Juszczak L., Synkiewicz-Musialska B., Zachariasz P. & Jamróz E. (2024). Influence of furcellaran and safflower oil concentration on the properties of model emulgel systems. International Journal of Biological Macromolecules, Vol. 278, Part 3, 1-13, art. nr 134751. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.134751 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jasińska J. M., Michalska K., Szuwarzyński M., Mazur T., Cholewa-Wójcik A., Kopeć M., Juszczak L., Kamińska I., Nowak N. & Jamróz E. (2024). Phytolacca americana extract as a quality-enhancing factor for biodegradable double-layered films based on furcellaran and gelatin - Property assessment. International Journal of Biological Macromolecules, Vol. 279, Part 2, 1-15, art. nr 135155. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.135155 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Pandita G., Krebs de Souza C., Gonçalves M. J., Jasińska J. M., Jamróz E. & Roy S. (2024). Recent progress on Pickering emulsion stabilized essential oil added biopolymer-based film for food packaging applications : A review. International Journal of Biological Macromolecules, Vol. 269, Part 1, 1-25, art. nr 132067. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2024.132067 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Pluta-Kubica A., Jamróz E., Guzik P., Janik M., Milosavljevic V., Cholewa-Wójcik A. & Kulawik P. (2024). The Effect of Chitosan-Furcellaran Biopolymeric Films and Coatings Incorporated with LL-37 and RW4 Bioactive Peptides on the Microbiological and Sensory Quality of Cheese. International Dairy Journal, vol. 157, 1-11, art. nr 106000. https://doi.org/10.1016/j.idairyj.2024.106000 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Nowak N., Cholewa-Wójcik A., Tkaczewska J., Grzebieniarz W., Tkacz K., Modzelewska-Kapituła M., Zduńczyk W., Kopeć M. & Jamróz E. (2024). The use of active compounds to shape the quality of active double-layer films based on furcellaran intended for packaging salad-dressing - Assessment of utilitarian and storage properties. Food Chemistry, vol. 438, 1-10, art. nr 137957. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.137957 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Kulawik P., Jamróz E., Kruk T., Szymkowiak A., Tkaczewska J., Krzyściak P., Skóra M., Guzik P., Janik M., Vlčko T. & Milosavljević V. (2023). Active Edible Multi-layer Chitosan/furcellaran Micro/nanoemulsions with Plant Essential Oils and Antimicrobial Peptides : Biological Properties and Consumer Acceptance. Food Control, vol. 150, 1-10, art. nr 109767. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2023.109767 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Grzebieniarz W., Tkaczewska J., Juszczak L., Krzyściak P., Cholewa-Wójcik A., Nowak N., Guzik P., Szuwarzyński M., Mazur T. & Jamróz E. (2023). Improving the Quality of Multi-layer Films Based on Furcellaran by Immobilising Active Ingredients and Impact Assessment of the Use of a New Packaging Material. Food Chemistry, vol. 428, 1-13, art. nr 136759. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.136759 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jamróz E., Cabaj A., Tkaczewska J., Kawecka A., Krzyściak P., Szuwarzyński M., Mazur T. & Juszczak L. (2023). Incorporation of Curcumin Extract with Lemongrass Essential Oil into the Middle Layer of Triple-Layered Films Based on Furcellaran/Chitosan/Gelatin Hydrolysates - In Vitro and In Vivo Studies on Active and Intelligent Properties. Food Chemistry, vol. 402, 1-11, art. nr 134476. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.134476 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Stępień A., Tkaczewska J., Nowak N., Grzebieniarz W., Goik U., Żmudziński D. & Jamróz E. (2023). Sugar-Free. Vegan, Furcellaran Gummy Jellies with Plant-Based Triple-Layer Films. Materials, vol. 16, iss. 19, 1-20, art. nr 6443. https://doi.org/10.3390/ma16196443 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Grzebieniarz W., Tkaczewska J., Juszczak L., Kawecka A., Krzyściak P., Nowak N., Guzik P., Kasprzak M., Janik M. & Jamróz E. (2023). The Influence of Aqueous Butterfly Pea (Clitoria ternatea) Flower Extract on Active and Intelligent Properties of Furcellaran Double-Layered Films - In Vitro and In Vivo Research. Food Chemistry, vol. 413, 1-13, art. nr 135612. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2023.135612 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jamróz E., Janik M., Marangoni L. jr., Vieira R. P., Tkaczewska J., Kawecka A., Szuwarzyński M., Mazur T., Jasińska J. M., Krzyściak P. & Juszczak L. (2022). Double-Layered Films Based on Furcellaran. Chitosan, and Gelatin Hydrolysates Enriched with AgNPs in Yerba Mate Extract, Montmorillonite, and Curcumin with Rosemary Essential Oil. Polymers, vol. 14, iss. 20, 1-19, art. nr 4283. https://doi.org/10.3390/polym14204283 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jamróz E., Tkaczewska J., Kopeć M. & Cholewa-Wójcik A. (2022). Shelf-life Extension of Salmon Using Active Total Biodegradable Packaging with Tea Ground Waste and Furcellaran-CMC Double-layered Films. Food Chemistry, vol. 383, 1-9, art. nr 132425. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132425 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jamróz E., Tkaczewska J., Juszczak L., Zimowska M., Kawecka A., Krzyściak P. & Skóra M. (2022). The Influence of Lingonberry Extract on the Properties of Novel. Double-layered Biopolymer Films Based on Furcellaran, CMC and a Gelatin Hydrolysate. Food Hydrocolloids, vol. 124, part B, 1-14, art. nr 107334. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2021.107334 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jamróz E., Tkaczewska J., Zając M., Guzik P., Juszczak L., Kawecka A., Turek K., Zimowska M. & Wojdyło A. (2022). Utilisation of Soybean Post-Production Waste in Single- and Double-Layered Films Based on Furcellaran to Obtain Packaging Materials for Food Products Prone to Oxidation. Food Chemistry, vol. 387, 1-32, art. nr 132883. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2022.132883 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jamróz E., Cabaj A., Juszczak L., Tkaczewska J., Zimowska M., Cholewa-Wójcik A., Krzyściak P. & Kopel P. (2021). Active Double-Layered Films Enriched with AgNPs in Great Water Dock Root and Pu-Erh Extracts. Materials, vol. 14, iss. 22, 1-16, art. nr 6925. https://doi.org/10.3390/ma14226925 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jamróz E., Janik M., Juszczak L., Kruk T., Kulawik P., Szuwarzyński M., Kawecka A. & Khachatryan K. (2021). Composite Biopolymer Films Based on a Polyelectrolyte Complex of Furcellaran and Chitosan. Carbohydrate Polymers, vol. 274, 1-11, art. nr 118627. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2021.118627 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Pluta-Kubica A., Jamróz E., Kawecka A., Juszczak L. & Krzyściak P. (2020). Active Edible Furcellaran/Whey Protein Films with Yerba Mate and White Tea Extracts : Preparation. Characterization and its Application to Fresh Soft Rennet-curd Cheese. International Journal of Biological Macromolecules, vol. 155, 1307-1316. https://doi.org/10.1016/j.ijbiomac.2019.11.102 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jamróz E., Khachatryan G., Kopel P., Juszczak L., Kawecka A., Krzyściak P., Kucharek M., Bębenek Z. & Zimowska M. (2020). Furcellaran Nanocomposite Films : the Effect of Nanofillers on the Structural. Thermal, Mechanical and Antimicrobial Properties of Biopolymer Films. Carbohydrate Polymers, vol. 240, 1-12, art. nr 116244. https://doi.org/10.1016/j.carbpol.2020.116244 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jamróz E., Kopel P., Juszczak L., Kawecka A., Bytesnikova Z., Milosavljevic V. & Makarewicz M. (2019). Development of Furcellaran-gelatin Films with Se-AgNPs as an Active Packaging System for Extension of Mini Kiwi Shelf Life. Food Packaging and Shelf Life, vol. 21, 1-9, art. nr 100339. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2019.100339 METADANE >> |
artykuł w czasopiśmie Jamróz E., Kopel P., Juszczak L., Kawecka A., Bytesnikova Z., Milosavljević V., Kucharek M., Makarewicz M. & Adam V. (2018). Development and Characterisation of Furcellaran-gelatin Films Containing SeNPs and AgNPs that Have Antimicrobial Activity. Food Hydrocolloids, vol. 83, 9-16. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2018.04.028 METADANE >> |
patent Cholewa-Wójcik A., Jamróz E. & Jodłowska M. (2023). Biodegradowalna folia z ekstraktami roślinnymi i sposób jej otrzymywania. (zgłoszenie patentowe). Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie. Polska, Urząd Patentowy Rzeczypospolitej Polskiej. https://ewyszukiwarka.pue.uprp.gov.pl/search/pwp-details/P.444382 METADANE >> |
varia Jamróz E., Kopel P., Juszczak L., Kawecka A., Bytesnikova Z., Milosavljević V., Kucharek M., Makarewicz M. & Adam V. (2022). Corrigendum to "Development and Characterisation of Furcellaran-gelatin Films Containing SeNPs and AgNPs that Have Antimicrobial Activity" [Food Hydrocolloids 83 (2018) 9-16]. Food Hydrocolloids, vol. 132, 1, art. nr 107634. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2022.107634 METADANE >> |